Hyperrefleksivitet

HYPERREFLEKSIVITET! Et vilkår for de højtbegavede er, at hjernen har behov for stimulering og kører på mange niveauer samtidigt. Det giver en tendens til at tænke meget – og dybt. Dette fænomen er hyperrefleksivitet, hvilket og beskriver en konstant strøm af tanker, analyser og refleksioner på flere niveauer samtidigt, og kan være både en gave og en udfordring.

Højtbegavede børn har ofte en unik evne til at tænke i flere lag, se sammenhænge, som andre måske ikke bemærker, og reflektere over komplekse spørgsmål – også dem, der ligger uden for deres alderstrin. De kan for eksempel undre sig over universets uendelighed, hvordan samfund fungerer, eller hvorfor mennesker opfører sig, som de gør. De stiller spørgsmål som “Hvad er meningen med livet?” eller “Hvordan ved vi, at noget er rigtigt eller forkert?” længe før deres jævnaldrende gør det. Helt ned i førskolealderen…

Denne dybe refleksion kan give dem en skarp forståelse af verden, men det kan også blive overvældende. Det kan være svært for dem at finde ro, fordi deres hjerne altid arbejder – analyserer, planlægger, forestiller sig og bekymrer sig.

Hyperrefleksivitet kan også føre til, at børnene overanalyserer sig selv og deres omgivelser. De kan blive meget opmærksomme på sociale dynamikker, deres egen præstation og andres forventninger. For nogle kan det føre til en følelse af utilstrækkelighed eller en tendens til at overbekymre sig – “Hvad nu hvis jeg ikke gjorde det godt nok?” eller “Hvad tænker de andre om mig?” kan blive tilbagevendende tanker. Men denne tendens til at tænke meget og dybt er også en utrolig styrke. Det er ofte her, deres kreativitet, empati og problemløsningsevner kommer til udtryk.

Som voksne omkring højtbegavede børn er det vigtigt, at vi hjælper dem med at navigere i deres hyperrefleksivitet. Det er lige så vigtigt, at vi lytter til deres tanker – uanset hvor store eller abstrakte de måtte virke. Når vi tager deres refleksioner seriøst og skaber et rum, hvor de kan dele dem uden at føle sig “for meget” eller “mærkelige,” styrker vi deres selvværd og hjælper dem med at forstå, at deres tankeverden er en gave, der kan bruges til noget meningsfuldt.

Jeg har skrevet mere om hyperrefleksivitet og håndtering af den i min gratis publikation, som du finder lige her:
https://www.deafranck.dk/publikation-om-hyperrefleksivitet/