headspace

Der er for meget i mit hoved! Jeg har brug for rum til ro…
Sådan har mange af de unge, der søger samtaletilbuddet headspace, det – og en del af dem er højtbegavede.

Her til aften havde jeg fornøjelsen af at holde oplæg om høj begavelse og dobbelt exceptionelle hos headspace. Oplægget gav en grundlæggende indføring i, hvad det vil sige at være højtbegavet, hvad det vil sige at være dobbelt exceptionel – og naturligvis også råd til samtalen med den højtbegavede. Her får du et lille udpluk af pointerne:

Spørgsmål – Stil åbne spørgsmål for at følge med i tankestrømmen og give plads til refleksion. Se dig selv som facilitator i samtalen, og forsøg at aktivere refleksionskapaciteten.

Nuanceringer – Dybde og kompleksitet gør samtalen rigere, og nuanceringerne åbner for den unges egen forståelse.

Uddybninger – Giv plads til at gå i dybden, og vær klar på at udforske nye perspektiver. Følg med på afveje – og find tilbage på sporet igen.

Logiske tråde – Følg de logiske sammenhænge i samtalen, og byg videre på dem. Referér til tidligere pointer for at vise, at du lytter aktivt.

Meta-planet vs. det helt konkrete – Vær åben for skift mellem abstrakte koncepter og konkrete eksempler.

Spejling – Vis, at du forstår, ved at spejle den unges oplevelser – men vær ydmyg i dine tolkninger, og sørg for, at de er præcise.

Headspace har mange samtaler hvert år og har mulighed for at gøre en massiv forskel – hvilket forskning har vist, at de gør. Et femårigt forskningsprojekt tilknyttet headspace har dokumenteret, at de unge, der bruger tilbuddet, oplever en mærkbar forbedring i deres trivsel og en større tro på egne evner til at håndtere livets udfordringer. Faktisk viste forskningen, at jo større mistrivsel den unge var i, desto større var effekten.

Som headspace selv siger: „Når vi investerer i unges mentale sundhed, investerer vi ikke kun i deres liv lige nu – vi skaber også et stærkere fundament for deres fremtid.‟

Du kan læse mere om headspace her: https://headspace.dk/